Revoluce ve veřejné správě - konec papírování

30.duben 2011   Autor :  Ivan Langer

eGovernment - revoluce ve veřejné správě Včera sněmovna schválila složitě nazvaný Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

 

To, co na první pohled vypadá velmi komplikovaně, je ale velmi jednoduché. Zákon je revolucí v komunikaci mezi občany a úřady a úřady navzájem. Jsme v 21. století, a je proto víc než logické, že už nebudeme potřebovat hromady potištěného papíru, nebudeme muset obíhat různé přepážky a kanceláře. 
 
Internet místo návštěvy úřadu
 
Kontakt se státem totiž bude možný prostřednictvím velmi dobře zabezpečené datové schránky. Používání datových schránek ušetří čas a peníze, osobní identifikační číslo chrání osobní data lépe než rodné číslo a využívání komunikace prostřednictvím datových schránek je uživatelsky nenáročné. 
 
Datové schránky jistě ocení úřady, firmy a podnikatelé - u nich se stanou od poloviny příštího roku nedílnou součástí jejich komunikace. Občané datovou schránku využít mohou, ale nemusí. 
 
Dokument už nejenom papír
 
Dalším plusem bude rovnocennost papírové a elektronické podoby dokumentů - převody dokumentů budou moci provádět v rámci Czech POINT úřady městských částí, obecní a krajské úřady, Česká pošta, Hospodářská komora a notáři. Jistě se shodneme na tom, že manipulovat například smlouvou o desítkách stran v papírové podobě není zrovna jednoduché. 
 
Srdce tluče
 
Udělali jsme tak další velký krok k reformě a elektronizaci veřejné správy, jejímž symbolem je eGON. Třetí ze čtyř klíčových orgánů, zákon eGonovo srdce, je na světě. Prstíky, tedy Czech POINT, se neustále rozvíjejí, jsou stále používanější a je jich stále více. Oběhový systém, tedy Komunikační infrastruktura veřejné správy, pracuje tak, jak jsme si přáli. Ale ještě nás některé kroky čekají. Následovat bude zákon o základních registrech, dále pak elektronický občanský průkaz a e-sbírka. 
 
Výsledkem reformy by měla být na jedné straně efektivní a výkonná veřejná správa, která občany nebude obtěžovat víc, než je skutečně bezpodmínečně nutné za použití nejmodernějších technologií, na straně druhé občané spokojení se službami, které jim stát za jejich daně nabízí. 
 
Byli jsme zvoleni proto, že většina lidí si přála změny. Někteří z nás tvoří, jiní boří. Někteří dávají věci do pohybu, jiní mají ze změn strach a brání jim. Říkají, že nám dochází dech. Že nemáme sílu ke skutečným reformám. Jsou bláhoví ti, kteří si to myslí.
 
Právo, 26. června 2008