Politická kultura 25 let po listopadu

27.listopad 2014   Autor :  Josef Šíma

Vážení čtenáři, dostává se Vám do ruky další číslo CI Time, ve kterém najdete jak tradiční rozhovor, tak analýzy společenského dění.

Na vysoké škole CEVRO Institut jsme měli možnost přivítat ministra zahraničí regionální vlády iráckého Kurdistánu Falah Mustafu Bakíra, jenž v rozhovoru, který otiskujeme, i v samotné přednášce hovořil o boji s Islámským státem, zahraniční pomoci i vztazích s Tureckem.

V obsáhlém analytickém textu Veřejné mínění jako indikátor české politické kultury nabízí vedoucí Katedry politologie a mezinárodních vztahů Daniel Kunštát zamyšlení nad tím, jak se podařil český přechod k tržnímu kapitalismu a transformace systému vlády jedné strany v parlamentní multipartismus založený na svobodných volbách. Jaroslav Salivar, jenž stojí v čele Centra bezpečnostních studií, v následujícím textu Migrace v roce nula(?) ukazuje na vládní neschopnost činit jasné kroky v oblasti imigrační politiky. Marek Pavlík z Katedry veřejného práva a veřejné správy ve svém článku ukazuje, jak by mělo vypadat Inteligentní město, které díky spolupráci mezi veřejným, soukromým a neziskovým sektorem zvýší konkurenceschopnost nejen svou, ale celého regionu. 

Přejeme Vám příjemné chvíle ve společnosti CI Time!