Narušené oranžové moře

28.listopad 2012   Autor :  Petr Sokol

Před čtyřmi lety ČSSD dokázala vyhrát ve všech 13 krajích. Letos již tento výsledek nevyrovnala a až druhá skončila v kraji Plzeňském, Libereckém, Karlovarském a Ústeckém. Na pomyslné mapě se díky tomu od oranžového zbytku republiky oddělil severozápadní cíp Čech. Toto kompaktní „neoranžové“ území ale vnitřně mnohé nespojuje. Na druhou stranu platí, že v sobě zmíněné kvarteto krajů obsahuje tři hlavní příběhy letošních voleb.

 

Hlas výrazným osobnostem

V Plzeňském kraji vyhrála v jako jediném ODS, za což vděčí zejména popularitě exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. To odráží moment, který se významně projevil v celé republice. Lidé volili výrazně ve prospěch lidí, které znají – tzn. například ve prospěch známých a oblíbených starostů. Do tohoto kontextu zapadá i Pospíšilův úspěch na západě Čech.

Rudý vzestup

Oproti tomu v Karlovarském i Ústeckém kraji sociální demokraté podlehli konkurenci zleva a prohráli s nereformovanou KSČM. I to lze označit za jeden z trendů volebního podzimu, protože sociální demokraté hlasy oproti roku 2008 v procentuálním zisku ztratili, zatímco komunisté naopak v tomto ukazateli posílili. Komunisté profitovali zejména v severozápadních Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku, na střední Moravě, na Znojemsku a v oblasti na severu Vysočiny a v přiléhajících středočeských okresech. V 53 okresech komunisté překročili hranici 20 procent hlasů.

Za nárůst hlasů komunisté vděčí zejména okresům ve východní části středních Čech, kde se vrací ke své síle z počátku 90. let, a pak také tradičním baštám: na Rakovnicku, na severu Moravy a ve Slezsku. Avšak více než o polovinu jim procento hlasů narostlo také na Svitavsku a Trutnovsku nebo na tradičně antikomunistickém Zlínsku, i když tam dosáhli druhý nejhorší okresní výsledek po Praze-západ.

Šestý element

Ještě jiný příběh zažil Liberecký kraj, kde ČSSD nestačila na místní regionální uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK). I zde se vlastně jen vyhrotily dlouhodobé trendy, protože Liberecko bylo vždy Mekkou českých regionalistických uskupení. To se projevilo ve vítězství „starostů,“ ale i zde lokální výsledek předznamenal celorepublikový trend. Místní uskupení pronikla do většiny (sedmi) krajských zastupitelstev a brala výrazně hlasy zavedeným stranám napříč politickým spektrem.

Před lety pojmenoval bývalý pražský primátor Jan Kasl různá nejednotná nezávislá uskupení a malé politické strany jako „pátý element“ české politiky. Po letošních krajských volbách můžeme spíše mluvit o „šestém elementu,“ protože vedle ČSSD, komunistů, ODS a TOP 09 se ve většině krajů prosadili i lidovci, přestože v některých krajích jsou schovaní za Koalice pro kraje.

Strany mimo pětku letos dostaly 715 tisíc hlasů a společně obdržely více hlasů než vítězná ČSSD. V okrese Liberec jejich podíl dokonce dosáhl téměř 64 % a přes polovinu hlasů si „šestý element“ připsal i v okresech Most (kolébka hnutí Severočeši.cz) a Jablonec.

ČSSD – strana jihu

Zaměřit se musíme také na geografickou rozrůzněnost výsledků voleb celkového vítěze – ČSSD. Sociální demokraté ztratili nejenom ve všech krajích, ale také ve všech okresech. O nejméně hlasů přišli na jihu země – v krajích Vysočina, Jihočeském a Jihomoravském. Tam se proto zrodily jejich rekordní výsledky. Celých 43 % obdrželi v okrese Pelhřimov, odkud pochází hejtman Běhounek. Naopak díky nejvyšším ztrátám letos tolik neuspěli na severu země – v zejména v Ústeckém kraji. 

Varovně musí znít pro ČSSD, že v přibližně ve třetině okresů (ve 24) prohráli s konkurentem na levici – s komunisty.

TOP 09 se starosty – obrovské rozdíly

Největší rozptyl ve výsledcích zaznamenala TOP 09 se starosty. Právě druhá složka této koalice – starostové – ovlivnila rozdílné zisky. TOP 09 dokázala na jedné straně vyhrát s téměř 24 % v okrese Praha-západ (domov lídryně Langšádlové) a na druhé straně nedosáhnout v pěti okresech ani na pět procent (Hodonín – 2,04 %, dále Karviná, Liberec, Most a Česká Lípa).

Lidovci – sami i za maskou Koalice pro kraj

Rozlišit volební výsledky je poněkud obtížné, protože KDU-ČSL se v mnoha krajích schovala za nejrůznější koalice. Pro lidovce platí podobně jako pro TOP 09, že jejich výsledky jsou hodně rozrůzněné. I nadále zůstaly jejich baštou jihovýchodní Morava a východní Čechy. Rekord si připsal na okresní úrovni na Vsetínsku Jiří Čunek s 25%.

Kde zmizely hlasy ODS?

Nejvýraznějším jevem volební geografie u ODS se samozřejmě jeví naprostá odlišnost Plzeňského kraje od zbytku republiky. Demonstrovat to lze například na výsledku z Tachovska, který poprvé patřil mezi nadprůměrné v celorepublikovém srovnání. To se nikdy předtím v této tradiční levicové baště nestalo.

Nejlepší okresní výsledek dosáhla občanská demokracie ale na Mladoboleslavsku, kde dokonce těsně překročila hranici 30 procent hlasů. Na dalších místech v tomto ohledu už skončily okresy z „Pospíšilova“ Plzeňského kraje: Plzeň-město a z dlouhodobého hlediska překvapivě Rokycansko.

Na chvostu okresních výsledků naopak skončilo trio Most, Hodonín a Liberec, kde strana jen těsně překonala hranici 5%. Na Mostecku a Liberecku se slabý výsledek zrodil jako kombinace slabosti ODS a síly regionálních uskupení. V případě Hodonínska ODS výrazně neuspěla i bez přítomnosti silného regionálního uskupení.

Jádrem podpory občanských demokratů se v letošních krajských volbách staly okresy v Plzeňském a Středočeském kraji, doplněné jižní částí Jihočeského kraje a pak už jen osamocenými ostrůvky (Teplice, Děčín, Trutnov, Olomouc, Brno-město, Nový Jičín). Ostrůvky měly většinou příčinu v silném místním kandidátovi, ať už byl lídrem (Děčínsko, Pardubicko, ale i Mladoboleslavsko), kandidátem do Senátu (Teplicko) nebo oblíbeným starostou na dalším místě kandidátky (Novojičínsko).

O více než 60 % zisku z minulých krajských voleb ODS přišla v deseti okresech. Tomuto negativním žebříčku opět vévodí dvojice Most (–69 %) a Liberec (–66 %), doplněná v tomto případě „bronzovým“ okresem Písek, kde ODS přišla o 65 % svého zisku, který tam obdržela v krajských volbách před čtyřmi lety.

Více než polovinu hlasů z roku 2008 občanští demokraté ztratili zejména v okresech Jihočeském a Východočeském. Obě oblasti byly v minulosti hlavními baštami občanských demokratů a společně s většinou Středočeského kraje tvořily pás, kde ODS získávala vůbec nejvíce hlasů. To platilo ještě před čtyřmi lety, ale nyní v obou oblastech ODS utrpěla velmi výraznou ztrátu. Ilustrovat to lze na výsledku ODS v Královéhradeckém kraji, kde strana dosáhla slabšího výsledku než v několika moravských krajích (v Olomouckém a na Vysočině). Vůbec platí, že letošní volby do značné míry nabouraly zajetou představu o modrých Čechách a oranžové Moravě. Minimálně u ODS letos jasně platilo, že některé moravské okresy již nemají výrazně nižší výsledky než okresy v Čechách. 

Naskýtá se otázka, jak je možné, že na Vysočině nebo v Olomouckém kraji ODS uspěla více než v tradičních baštách strany, kterými donedávna bylo Královéhradecko nebo Liberecko. Jedním z vysvětlení může být nasazení nových tváří do čela kandidátky.