Jsme jen krok od naprostého pohodlí…

25.duben 2013   Autor :  Petr Hájek

„Have You Tried Turning It Off And On Again?“ Jakkoli nás tato slavná věta ze seriálu IT Crowd bude pro svou neoddiskutovatelnou pravdivost i nadále provázet při každodenním kontaktu s naší výpočetní technikou, díky rychlému nárůstu smartphonů a tabletů dnes řešíme otázky, které před léty nikoho ani nenapadly.

Tablet nebo smartphone?

Otázka, se kterou se určitě mnohý z nás setkal jako potenciální zákazník či uživatel, který je posouván trhem, přirozenou zvědavostí nebo touhou po nových věcech od jednoho výrobku k druhému. Těmto zařízením je současně předpovídána skvělá budoucnost právě v souvislosti s osobním pohodlím svého uživatele nejen při práci, ale při všech jeho zájmových aktivitách, při ochraně jeho zdraví, prostě kdekoli a kdykoli. Ale aby k tomu skutečně došlo, je třeba zajistit ještě maličkost – jednoduché a účinné zabezpečení každého zařízení i dat, která jsou v něm uložena. Nejde tedy o to, kdo s koho, ale zda vůbec.

V poslední době se o možnosti zabezpečení smartphonů a tabletů začíná stále více hovořit. Jev zvláštní jen do chvíle, než zjistíme, že je v České republice víc aktivních SIM karet než obyvatel (penetrace trhu je 130 procent) a že na zakoupených mobilních přístrojích se ohromnými 50 procenty podílí právě smartphony.

Ochranu dnes většinou vnímáme tak, že si všichni dáváme na svůj smartphone či tablet pozor, ale vlastně jen kvůli jeho vyšší pořizovací ceně. Také ti, před kterými své věci chráníme, vidí zatím zařízení jen jako konkrétní finanční částku v zastavárně. Obsah zařízení není ceněn téměř vůbec, a to na obou stranách. Co se tedy vlastně děje, že se vnímání bezpečnosti mobilních zařízení razantně mění a předchozí tvrzení už nepůsobí zcela pravdivě?

Zdánlivě nic nového

Mobilní telefon vznikl jako nástroj hlasové komunikace bez nutnosti pevného připojení k telekomunikační síti, krok převratný a pro pohodlí uživatele přelomový. Jakkoli se tento účel zdá dodnes primární, dokáže jej řada uživatelů označit jen za jakýsi prapůvodní a odbývaný mávnutím rukou. Jen označení phone odkazuje na stále početnou skupinu uživatelů, kteří svůj mobilní přístroj používají pouze k telefonování a jejichž největší obavou zůstává ztráta některého z kontaktů. Pravé pohodlí nastalo s možností připojit se přes mobilní telefon k Internetu, samozřejmostí je i připojení k ­e-mailovému serveru, a tedy kancelář v mobilu. Pak přicházejí mobilní aplikace, celá řada z nich je skutečně velmi praktických a jejich obliba raketově stoupá.

Tablet útočí na samý vrchol pohodlnosti svou příjemnou velikostí, váhou, dokonalým displejem, jednoduchostí ovládání. A stejně jako smartphone plně ožívá teprve při připojení na Internet.

Mobilní zařízení nás obklopují, stávají se postupně a návykově neodmyslitelnou součástí všech našich aktivit, chceme a potřebujeme je mít stále k dispozici, doma i v práci. Za tím účelem je plníme daty a napojujeme na zdroje informací. V tomto kolotoči si možná uvědomíme, že zařízení již obsahují takové množství důvěrných informací, že se rozhodneme je nějakým způsobem chránit. To je dobrý začátek. Nebo nedoceňujeme význam dat a problematiku jejich ztráty a spoléháme se na štěstí. A to nemusí vždy stát při nás.

Pak ale přichází, co tu ještě nebylo. Řada zaměstnanců po přijetí do firmy nečeká, až dostane služební mobil, ale naopak chce používat svůj. Někdo nechce služební notebook, ale raději by používal pro práci svůj. Jiní chtějí používat ve firmě své tablety. Všichni samozřejmě chtějí přístup k firemním datům a současně chtějí chránit svá soukromá data. Problematika dostává svůj název – BYOD (Bring your own device).

Mobile Device Management

Tyto události způsobily, že otázka bezpečnosti u smartphonů a tabletů začala trápit řadu lidí. Jednotliví uživatelé většinou využívají některé antivirové a antimalwarové produkty, což je model známý ze zabezpečování osobních PC, dokonce i se shodnou mírou účinnosti. Na trhu jsou dostupné programy renomovaných antivirových firem i aplikace zdarma, které mají omezené funkcionality.

Firmy znají cenu svých dat, nemohou spoléhat jen na zodpovědné chování svých zaměstnanců a hledají samozřejmě komplexnější řešení, kdy budou mít mobilní telefony i tablety bezpečně pod kontrolou. Taková řešení jsou souhrnně nazývána MDM (Mobile Device Management) a dle definice analytiků Gartner by měl systém především umožňovat správu software – včetně instalace, updatu, smazání nebo blokování mobilních aplikací, správu zabezpečení i pravidel využívání zařízení a správu souvisejících telekomunikačních služeb. Současně má řešení, realizované nejčastěji v modelu klient/server, poskytnout správcům IT podklady pro softwarový a bezpečnostní audit, bezpečnou distribuci a správu firemních dokumentů do všech zahrnutých mobilních zařízení.

Účinný MDM musí samozřejmě podporovat širokou škálu mobilních zařízení s jejich operačními systémy, jen tak můžeme do systému zařadit vedle firemních zařízení i ta soukromá v majetku zaměstnanců. Jednotná správa musí být současně umožněna na zařízeních, která jsou provozována v síti různých operátorů.

Dává to všechno smysl?

Ano, cestě k pohodlí, které mobilní svět přináší, se nemusíme bránit, jen je třeba se novému světu chytře otevřít a řídit ho, například prostřednictvím MDM. Lidé budou spokojenější, efektivnější a flexibilnější, firma výrazně omezí možná bezpečnostní rizika. A to vše ve chvíli, kdy počítačoví piráti obrací, stejně jako uživatelé, pozornost z klasických PC na tablety a mobilní telefony. Není na co čekat.