iPad - fenomén měnící přístup k ICT

07. duben 2011   Autor :  Filip Molčan

Když 27. ledna 2010 oficiálně šéf společnosti Apple Steve Jobs uvedl zařízení iPad, mnozí tušili, že půjde o úspěšný produkt. Nyní se však už zdá, že se společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku opět podařilo přijít s něčím, co otevírá zcela nový segment IT trhu.

Apple v posledních letech potvrdil, že dokáže naprosto přesně přečíst požadavky zákazníků a připravit takový produkt, který lidé opravdu chtějí. Nepotřebuje k tomu špičkovou technickou specifikaci hardwaru, dlouhou řadu rozšiřujících portů a slotů na paměťové karty, nepotřebuje k tomu ani obrovské marketingové kampaně, protože umí připravit produkt, který lidé prostě chtějí. Málokdo ale na konci ledna 2010 počítal s tím, že Apple znovu změní celý IT průmysl. Už dávno se iPod stal všeobecným názvem pro MP3 přehrávače, iPhone kvalitní předlohou pro všechny ostatní výrobce mobilních telefonů a u iPadu tomu nebude, respektive není jinak.


Za prvních 9 měsíců po uvedení iPadu prodal Apple 15 milionů iPadů, což je více, než se prodalo všech zařízení typu TabletPC doposud. Analytici společnosti J. P. Morgan Securities předpokládají v roce 2011 prodej 47,9 milionů tabletů a v roce 2012 dokonce 79,6 milionů. Vzniká tedy zcela nový trh, který nelze ignorovat. Podle posledních průzkumů se předpokládá, že tablety postupně nahradí přenosné počítače.


Nové zařízení, nový přístup

Tablety vyplňují mezeru mezi tradičními počítači a vyspělými mobilními telefony. Nabízejí především pohodlnou komunikaci s okolím – vyřizování e-mailů, přístup k sociálním sítím, brouzdání po síti a přístup k webovým aplikacím. Je ale nutné uvědomit si, že s těmito zařízeními uživatelé pracují zcela jinak než se standardními přenosnými počítači nebo s chytrými telefony. Webové i jiné aplikace je potřeba pro tato zařízení upravit tak, aby uživatel opravdu využil všech možností. Klikání myší nahrazuje mnohem přirozenější „tapání“ na sklo a gesta několika prstů zároveň.


Interoperabilita a použitelnost ve veřejné správě

Již nyní jsou na trhu desítky různých tabletů s různými operačními systémy, najdete na nich iOS od Applu, Android od Googlu, Windows, Linux, WebOS a další platformy. Možná znovu nastal čas zamyslet se nad opravdovou inter­operabilitou aplikací v rámci veřejné správy. Kolik z nich je zcela nezávislých na operačním systému? Kolik z nich je přístupných pouze prostřednictvím jakéhokoliv internetového prohlížeče? Bohužel, stálo málo.


Tabletová zařízení jsou přitom ideální pro řadu činností, kde je potřeba být v terénu a zároveň online. Díky bezdrátové i 3G připojitelnosti jde o ideální nástroj pro všechny terénní pracovníky, kteří mohou tablety s vhodným aplikačním řešením nahradit papírové dokumenty, zvýšit bezpečnost i zrychlit celý proces komunikace nejen v rámci veřejné správy. Navíc lze díky podpoře GPS v těchto zařízeních také monitorovat pohyb osob.


Již dnes existují aplikace, které vám umožní na iPadu přistupovat k datovým schránkám (OpenDS.cz) nebo dokonce vést elektronickou spisovou službu (Spisovka3.cz).


Zdravotnictví a tablety

V dubnu minulého roku v USA v některých nemocnicích odstartoval tzv. iPad Program, který se snaží ukázat jeho využitelnost ve zdravotnictví. Možnosti využití jsou poměrně velké. Lékař si například může při vizitě prohlédnout na tabletu váš rentgen, má okamžitě k dispozici vaše osobní údaje a záznamy, zdravotní historii nebo může dokonce pacientovi ukázat rekonstrukci jeho budoucího chirurgického zákroku.


V zahraničí odstartovali i programy, které posouvají využitelnost tabletů směrem k domácí péči, hospicům, ke zdravotním sestrám či lékárníkům.


Pro iPad již existují stovky velice kvalitních profesionálních aplikací pro lékaře a další specialisty, využití je tedy možné i bez přímého propojení na nemocniční informační systémy. O tom, že tablety mohou v praxi ušetřit mnoho zdrojů, není pochyb, investice do celkového řešení ale stále není malá, a tak je otázka, kdy se podobných projektů dočkáme i v Česku.


Vzdělávání

Jestliže jsou tablety pro zdravotnictví zajímavým řešením, tak pro oblast vzdělávání jsou přímo navrženy. Malé rozměry, kreativní ovládání, grafika, multimédia, propojení s internetem, to vše z nich činí ideální nástroje pro studenty i učitele. V zahraničí se iPady velice rychle zabydlují na středních školách i univerzitách, ve specializovaných zařízeních pro postižené nebo v oblasti vědy a výzkumu.


Na zahraničních univerzitách dokonce funguje přímé propojení na populární obchod s hudbou Apple iTunes, kde si studenti mohou ve speciální sekci iTunes U stahovat přednášky, které probíhají na různých univerzitách. Studovat tak mohou na cestách nebo z kavárny. Nemluvě o tisících vzdělávacích aplikacích – studenti dělají na iPadu chemické pokusy, pozorují oblohu plnou hvězd nebo přímo na iPadu skládají různé testy, píší si zápisky nebo zjišťují informace na internetu.


Učitelé naproti tomu mají okamžitý přístup k záznamům studentů, k podkladům k vyučování a mohou snadno sdílet informace a zdroje mezi sebou.


Agentura Reuters například nedávno publikovala zprávu o tom, že singapurské školy investovaly do nákupu iPadů pro studenty a učitele. Jedná se o začínající program, který by měl nahradit tištěné učebnice a hodiny udělat interaktivnější.


Během několika let pravděpodobně všichni vyměníme notebooky za tablety, alespoň se na tom shodují téměř všichni odborníci na danou problematiku. Buďme tedy připraveni na jiný přístup k práci s těmito zařízeními a počítejme s nimi při návrzích velkých i malých projektů. Možná se nám tato vidina nelíbí, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.